Sidebar

Gegužės 18–19 d. Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Regiono plėtros instituto mokslo grupė „KALBOS, LITERATŪROS, KULTŪROS IR ISTORIJOS TYRIMAI: regioninis aspektas“ sukvietė humanitarus į 12-ąją, tarptautinę tarpdisciplininę mokslinę konferenciją “Regionas: istorija, kultūra, kalba”.
 
Šių metų programoje – 42 pranešimai, iš kurių perskaityti 39, kuriuos parengė 52 dalyviai iš Lietuvos ir 6 užsienio šalių – Latvijos, Lenkijos, Jungtinės Karalystės, Kroatijos, Slovakijos ir Vokietijos.
 
Veikė 3 sekcijos: „Regionas istorijoje“ (moderatorė prof. Rita Regina Trimonienė), „Regionas kalboje ir literatūroje“ (moderatorės doc. dr. Jolanta Vaskelienė ir doc. dr. Dalia Jakaitė) ir „Regionas kultūroje“ (moderatorius prof. Rytis Urniežius).
 
Kiekvieną konferencijos dieną įvyko po plenarinį posėdį: 18 d. kartu su Tarptautinių tyrėjų tinklu RENET, kurio koordinatorė doc. dr. Vita Juknevičienė ir moderavo šį posėdį.
 
Dalyvius pasveikino Vilniaus universiteto mokslo prorektorė, vicerektorė prof. dr. Edita Sužiedėlienė, Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos direktoriaus pavaduotoja mokslui prof. dr. Diana Cibulskienė ir mokslinio komiteto pirmininkė doc. dr. Regina Kvašytė.
 
 DSC6440
 
RENET posėdyje pranešimus perskaitė Nora Leach, Notingemo universiteto ir Jungtinės Karalystės Ekonomikos ir socialinių tyrimų tarybos finansuojama tyrėja (politikos mokslai ir viešasis administravimas). Prieš konferenciją buvo gauta žinia, kad trijų Notingemo universiteto padalinių (Jungtinėje Karalystėje, Kinijoje ir Malaizijoje) apdovanojimų ceremonijoje jai paskirta dekano Moore’o stipendija. Tai labai aukštas tyrėjo įvertinimas vienoje iš prestižinių aukštojo mokslo institucijų. Prof. D. Cibulskienė pasveikino laureatę Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos ir konferencijos dalyvių vardu.
 
 DSC6456
 
Doc. dr. V. Juknevičienė kartu su doc. dr. Rita Toleikiene bei kolegėmis iš Vokietijos (prof. Irma Rybnikova) ir Latvijos (prof. dr. Iveta Reinholde ir asoc. prof. dr. Inese Āboliņa) pristatė atliekamą tyrimą. Pranešimus perskaitė dr. Anna Stafecka iš Latvijos universiteto Latvių kalbos instituto ir asoc. prof. dr. Jana Pecnikova iš Matej Belo universiteto Banskoje Bystricoje (Slovakija). Visi pranešėjai sulaukė klausimų.
 
 DSC6418
 
Iš viso konferencijoje perskaitytų 6 pranešimų autoriai iš Latvijos – Latvijos karo muziejaus, Latvijos universiteto (LU) Latvių kalbos instituto ir LU Humanitarinių mokslų fakulteto, Rėzeknės technologijų akademijos, 3 iš Slovakijos – Matej Belo universiteto Banskoje Bystricoje ir Šv. Kirilo ir Metodijaus universiteto Trnavoje, 2 iš Lenkijos – Sedlcių gamtos ir humanitarinių mokslų universiteto, po vieną iš Jungtinės Karalystės (Notingamo universiteto) bei Kroatijos (Zagrebo universiteto).
 
Lietuvai atstovavo pranešėjai iš Klaipėdos universiteto, Lietuvių kalbos instituto, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos, Lietuvos istorijos instituto, Vytauto Didžiojo universiteto, Šiaulių „Aušros“ muziejaus ir Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio, Vilniaus kolegijos ir dviejų Vilniaus universiteto padalinių – Istorijos fakulteto ir Šiaulių akademijos.
 
Iš visų dvylikos iki šiol surengtų regiono konferencijų tai trečia pagal dalyvių skaičių. Šiemet prie įvairių humanitarinių mokslų sričių tyrėjų prisijungė keli socialinių mokslų atstovai. Pranešimų autoriai – ir habilituoti mokslo daktarai bei mokslo daktarai, ir dar tik mokslininko kelią pradedantys tyrėjai.
 
Po intensyvios pirmosios dienos konferencijos rengėjai ir visų sekcijų pranešėjai susitiko vakaronėje, o, pasibaigus konferencijai, apsilankė Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinyje – Šiaulių istorijos muziejuje.
 
VU ŠA /  doc. dr. Reginos Kvašytės inform. / Ingos Varanavičienės nuotr.
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos