Sidebar

Birželio mėnesį vyko tarptautiniai tyrėjų mokymai, kurie yra dalis COST veiklos CA18226 „Nauji patogenų ir aeroalergenų aptikimo metodai (angl. „New approaches in detection of pathogens and aeroallergens (ADOPT)“) įgyvendinimo tikslų.
 
ADOPT nariai nuo 2018 metų tampriai bendradarbiauja, siekdami įvertinti kliūtis, ribojančias naujų bioaerozolių aptikimo metodų skvarbą ir pasiūlyti naujų prieigų problemai spręsti. Viena iš perspektyvių technologijų yra bepiločių orlaivių panaudojimas, įgalinant greitai ir visoje teritorijoje nustatyti bioaerozolius tose vietovėse, kur nėra galimybės įrengti stacionarių prietaisų.
 
Bioaerozoliai - vieni labiausiai paplitusių atmosferos komponentų, kurie atmosferą pasiekia iš įvairių gamtinių šaltinių, miesto aplinkos. Bioaerozolį sudaro biologinės kilmės dalelės tokios kaip, virusai, bakterijos, mikroskopinių grybų sporos, žiedadulkės. Šios dalelės dažnai apima ne tik pasėlių bei miško patogenus, bet ir aeroalergenus, turinčius įtakos žmonių sveikatai.
 
Training school Lithuania 5
 
Viename iš ADOPT narių susitikime Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos ir Chemijos ir geomokslų fakulteto mokslininkų grupė 2022 metais pristatė savo sukurtą įrenginį, skirtą mėginių surinkimui skirtinguose atmosferos aukščiuose.
 
Tai buvo pirma tokio pobūdžio technologija bioaerozoliams rinkti. Tuomet ir susiformavo tyrėjų mokyklos idėja – “Bioaerozolių aptikimas naudojant mobiliuosius ir nebrangius prietaisus”, o organizavimą buvo nuspręsta patikėti Vilniaus universiteto komandai. Tyrimo protokolų rengimas ir derinimas, keitimasis žiniomis susijusiomis su bioaerozolių aptikimu naudojant nebrangius ir mobiliuosius metodus, jų integravimas, taikymas kartu su jau esamais metodais – tai tik keli uždaviniai, kurie buvo suformuoti taip vadinamai „Vilniaus mokyklai“.
 
Siekdami didesnio veiklų efektyvumo pirmoje birželio mėnesio pusėje buvo dirbama naudojantis nuotolinio darbo platformomis, o praktiniam įrangos išbandymui susirinkta Vilniuje. Birželio mėn. 20-23 dienomis nauji bioaerozolių tyrimo protokolai, naudojant rinkoje egzistuojančius ar pačių sukurtus prietaisus, buvo išbandyti skirtingo pobūdžio aplinkose: Paluknio aerodromo pievose ir Vilniaus miesto miško parke, Kazokiškių sąvartyne ir Vievio paukštyno apylinkėse.
 
Tarptautiniuose tyrėjų mokymuose dalyvavo 34 mokslininkai iš Belgijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Graikijos, Ispanijos, Italijos, Lenkijos, Latvijos, Lietuvos, Portugalijos, Serbijos, Turkijos, Ukrainos, Vokietijos mokslo institucijų. Organizatoriai - Vilniaus universiteto mokslininkai prof. dr. Ingrida Šaulienė, doc. dr. Laura Šukienė, dr. Ilona Kerienė iš Šiaulių akademijos ir doc. dr. Gintautas Stankūnavičius, doc. dr. Ričardas Skorupskas iš Chemijos ir geomokslų fakulteto, dėkingi už bendradarbiavimą Lietuvos bepiločių orlaivių naudotojų asociacijai, Paluknys Airpark asociacijai, Kazokiškių sąvartyno administracijai už pagalbą organizuojant mokymus.
 
VU ŠA  / doc. dr. Lauros Šukienės inform. ir nuotr.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos