Sidebar

Liepos mėnesio pradžioje Europos Parlamente Briuselyje įvyko apskritojo stalo diskusija „Vienas ES požiūris į sveikatą visose politikos srityse: alergijos ir astmos pandemijos problemos sprendimas“ (angl. "Need for an EU One Health-in-all-policies approach: addressing the allergy and asthma pandemic").
 
Šis renginys, kurį priėmė Europos Parlamento narys Juozas Olekas, ir kurį organizavo prof. dr. Ingrida Šaulienė ir suteikė puikią progą paraginti sprendimų priėmėjus Europos teisės aktuose numatyti ir įtraukti informaciją apie žiedadulkių koncentraciją į oro kokybės monitoringo programas.
 
2022 m. spalį Europos Komisijos „Sveikatos ir maisto saugos generalinis direktoratas“ (DG SANTE) pertvarkė veiklą, remdamasis principu „Viena sveikata“, pagal kurį žmonių sveikata glaudžiai siejama su gyvūnų ir aplinkos sveikata. Kad šis novatoriškas požiūris, orientuotas į prevenciją ir stebėseną, būtų sėkmingai taikomas, reikalingas stiprus politikos nuoseklumas.
 
Tai susiję ir su bioaerozoliais (pavyzdžiui, žiedadulkės, grybų sporos, bakterijos ir virusai), kurie yra gyvybės Žemėje pagrindas ir neatskiriama „Viena sveikata“ grindžiamų priemonių dalis. Bioaerozoliai daro didžiulį poveikį žmonių sveikatai, nes yra susiję su lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip alergija ir astma, ir kasmet Europos ekonomikai kainuoja 50-150 mlrd. eurų. Daugiau kaip 100 mln. europiečių serga alerginiu rinitu ir (arba) astma, todėl ši liga yra dažniausia neinfekcinė vaikų liga ir antra pagal dažnumą (po širdies ligų) suaugusiųjų liga.
 
Nuotrauka 1
 
Liepos 4 dieną EP Alergijos ir astmos interesų grupės vicepirmininkas J. Olekas sudarė palankias galimybes diskutuoti apie mokslinius tyrimus ir technologijas, kurių dėka Europa gali tikėtis, prisidėjimo įgyvendinant veiksmingą „Vienos sveikatos“ politiką ir klimato kaitos švelninimo strategijas.
 
Pripažinti mokslininkai, tokie kaip prof. Isabella Annesi-Maesano (Prancūzijos sveikatos ir medicinos tyrimų institutas), prof. Carsten Ambelas Skjøth (Aarhus universitetas), prof. Mikhail Sofiev (Suomijos meteorologijos institutas), prof. Athanasios Damialis (Salonikų Aristotelio universitetas) ir Isabel Proaño (Europos alergijos ir kvėpavimo takų ligų pacientų asociacijų federacija) kalbėjo apie pažangią bioaerozolių stebėseną ir modeliavimą, apie poreikį ir galimybę realiuoju laiku gauti informacijos, atitinkančios aukštą skiriamąją gebą laiko atžvilgiu.
 
Toks pasistūmėjimas tiesiogiai siejasi su ­„Vienos sveikatos“ principu ir atitinka įvairiausių sričių vartotojų poreikius: nuo sezonine alergija ir astma sergančių pacientų reikalavimų iki suinteresuotųjų subjektų, kurių veikla susijusi su gyvūnų sveikata, žemės ūkiu, aplinka ir moksliniais tyrimais reikmes.  Mokslininkai ir tarptautinės organizacijos tarėsi kaip aukšto lygio mokslinius rezultatus paversti nauda sveikatai ir visuomenei. Susitikimo pabaigoje prof. dr. Ingrida Šaulienė perskaitė mokslinių draugijų, tarptautinių tyrėjų grupių ir pacientų organizacijos parengtą bendrą pareiškimą, kuriame pateikiamos rekomendacijos, padėsiančios Europos Sąjungai pasiekti „Vienos sveikatos“ tikslų.
 
Norėdami pažiūrėti šį reikšmingą renginį galite atsisiųsti įrašą.
 
VU ŠA inform.
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos