Sidebar

Magistro programos „Gamtinių sistemų valdymas“ studentai ir dėstytojai 2024 m. gegužės 13-17 dienomis dalyvavo Erasmus mišrios intensyvios programos „Žalioji transformacija: ekologiškas požiūris ir veiksmai, siekiant sušvelninti klimato kaitą ir biologinės įvairovės nykimą. " veiklose. Daugpilio universiteto (Latvija), studijų ir mokslinių tyrimų centre "Ilgas" prie Daugpilio universiteto studentų prisijungė studijuojantieji ekologijos mokslus iš Kroatijos, Lenkijos ir Lietuvos.
 
Mokymai prasidėjo įžvalgia sesija apie Latvijoje veikiančias valstybines gamtosaugines sistemas ir praktinius biologinės įvairovės išsaugojimo aspektus, kuria dalijosi LIFE projektus įgyvendinantys asmenys. Dieną užbaigė naktinė ekspedicija, kurios metu programos dalyviai mokėsi pažinti gamtos garsus, nuo vabzdžių išskiriamų iki miško gyvūnų judesių skleidžiamų garsų. Vieną dieną dalyviai lankėsi Daugpilyje, kur dalyvavo užsiėmimuose apie miesto žaliąsias erdves, klimato kaitos poveikį miesto ekosistemoms ir vandens telkinių praturtinimą cheminiais junginiais. Tarptautinė studentų komanda praktiškai susipažino su tvarios miestų plėtros iniciatyvomis, analizuodami miesto parke įgyvendintus sprendimus. Dėstytojai susitiko su Daugpilio universiteto Gyvybės mokslų ir technologijų instituto bendruomene. Buvo diskutuojama dėl bendradarbiavimo mokslinių tyrimų srityje bei keičiamasi biologijos ir ekologijos studijų įgyvendinimo patirtimi. Programa tęsėsi persikėlus į gamtos parką "Dvietes paliene", kur buvo diskutuojama apie veiklas, orientuotas į ganyklų panaudojimą biologinės įvairovės išsaugojimui ir Teičių gamtos rezervatą. Dalyviai turėjo galimybę ne tik pasinerti į praktikoje vykdomų gamtosauginių veiklų pažinimą, bet ir vaišintis tradiciniais latviškais valgiais. Programos veiklų pabaigoje studentai pristatė patirtį ir diskutavo apie tai kaip jų šalyje sprendžiamos klimato kaitos sukeltos biologinės įvairovės nykimo problemos.
 
ŠA komanda
 
Erasmus mišrios intensyvios programos metu gamtos aplinkoje esančiame studijų ir mokslinių tyrimų centre "Ilgas“ gyvenę studentai pakankamai erdvės neformaliam bendravimui. Tikimės, kad užmegzti ryšiai peraugs į ilgalaikę draugystę bei profesinius ryšius užsienio šalyse. Ši Erasmus programa prisidėjo skatinant tarpdisciplininį bendradarbiavimą, tarpkultūrinius mainus ir gilesnį supratimą apie žaliųjų iniciatyvų svarbą švelninant klimato kaitą ir išsaugant biologinę įvairovę. Gamtinių sistemų programos magistrantai ne tik susipažino su skirtingomis akademinėmis perspektyvomis ir gamtosauginėmis metodikomis, bet ir pasinėrė į naują kultūrinę aplinką, ugdėsi tarpkultūrinio supratimo ir tolerancijos.
 

Paskaita

 
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos