Sidebar

Lapkričio 24 d. Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Edukologijos institutas kartu su partneriais Žironos universitetu (Ispanijoje), Krokuvos Nacionalinės švietimo komisijos universiteto (Lenkijoje) ir Atvirojo tarptautinio žmogiškųjų išteklių universitetu „Ukraina“ (Ukrainoje) surengė 11-ąją tarptautinę  mokslinę konferenciją „Socialinė gerovė tarpdisciplininiu požiūriu“ (Social Welfare: Interdisciplinary Approach). Tai vienas didžiausių VU Šiaulių akademijos Edukologijos instituto šių  metų mokslo renginių.
 
 
Ši mokslinė konferencija buvo skirta pristatyti  tarpdisciplininių tyrimų įvairovę nacionaliniu ir tarptautiniu lygmenimis, siekiant atskleisti žmonių ir jų poreikių galimybes įgalinimo, lygybės ir įtraukties aspektais.
Nuotoliniu būdu vykusioje plenarinėje sesijoje pranešimus skaitė mokslininkai iš Lietuvos, Kanados, Lenkijos ir Ukrainos – Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos prof. dr. Aušra Kazlauskienė kartu su VU Filosofijos fakulteto docentėmis dr. D. Bagdžiūniene, dr. D. Nasvytiene, dr. E.Sakadolskis („Kas mažina mokytojų ketinimą išeiti iš mokyklos?
 
Mokytojų atsparumą darbe užtikrinantys veiksniai“), Kanados Adlerio universiteto mokslininkas ir mokymosi įgūdžių tobulinimo konsultantas Portugalijoje dr. Michal Fedeles („Efektyvios patirties kūrimas bendradarbiaujant su kiekvienu mokini“), Krokuvos Nacionalinės švietimo komisijos universiteto (Lenkija) prof. dr. Olena Kovalenk („Pagyvenusių asmenų psichologinė gerovė ir emocijos pokarantininiu laikotarpiu), Ukrainos Atvirojo tarptautinio žmogiškųjų išteklių universiteto „Ukraina“ prof. dr. Hanna Davydenko, kartu su docentėmis dr. A. Bazylenko, dr. I.  Talanchiuk („Karinės padėties poveikis įvairioms asmenų grupėms skirtos socialinės paramos sistemai Ukrainoje “), LR Seimo Ateities komiteto biuro patarėjas dr. Giedrius Viliūnas („Socialinė gerovė valstybės pažangos strategijoje „Valstybės pažangos vizija „Lietuva 2050“). Konferenciją užbaigė pranešimu ir sveikinimo žodžiu Europos Komisijos narys, atsakingas už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę, Virginijus Sinkevičius („Socialinė gerovė ir žaliasis Europos kursas: kaip globalūs reiškiniai veikia vietos žmones ir jų gerovę“).
 
Paveikslėlis1124
 
Įvairių sričių mokslininkai, tyrėjai ir specialistai turėjo galimybę pasidalinti savo mokslinių tyrimų rezultatais, teorinėmis įžvalgomis bei socialine, švietimo praktika su kolegomis ir akademine bendruomene penkiose sekcijose, apimančiose tris tematikas: įtraukties didinimas ir lygybė švietime; bendruomeninių paslaugų plėtra ir inovacijos kaip socialinės įtraukties ir lygybės didinimas; socialinės, edukacinės inovacijos įgalinimui, lygybei ir įtraukčiai. Sekcijose – paralelinėse diskusijose buvo perskaityti net 44 pranešimai, diskutuota įtrauties didinimo švietime, bendruomeninių ir socialinių paslaugų įvairovės, edukacinių inovacijų plėtojimo ir kt. klausimais, siekiant atskleisti žmonių ir jų poreikių galimybes įgalinimo, lygybės ir įtraukties aspektais.
 
Tarptautinę konferenciją „Socialinė gerovė tarpdisciplininiu požiūriu“ apibendrinę VU Šiaulių akademijos Edukologijos instituto mokslininkai – mokslinio organizacinio komiteto vadovai (prof. dr. Remigijus Bubnys, doc. dr. Darius Gerulaitis ir Odeta Šapelytė) pažymėjo jog konferencijoje pateiktomis temomis vyko labai naudingos diskusijos: šiandien orientuojamasi į socialiai aktyvaus asmens ugdymą, asmens įgalinimą ir inkliuzinės socialinės aplinkos kūrimą bei tarpusavio lygiavertę sąveiką socialinės gerovės kūrimo kontekste. Socialinės gerovės kūrimas yra svarbus tikslas, siekiant tvarios valstybės plėtros, siekiant spręsti asmens ir jų supančios aplinkos sąveikoje kylančius iššūkius. Svarbus yra mūsų pačių įsitraukimas ir dalyvavimas priimant inovacijas, pokyčius, įveikiant iššūkius, kuriant socialinę gerovę.
 
Norisi pasidžiaugti, kad konferencija tampa tradicine, gerai žinoma ir atpažįstama Lietuvos Šiaurės regione, tačiau pritraukianti mokslininkus ir praktikus iš visų Lietuvos regionų bei užsienio šalių. Tai liudija apie 388 žmonių dalyvavusių surengtoje tarptautinėje mokslinėje konferencijoje.
 
Konferencijos dalyvius pasveikino Vilniaus universiteto Organizacijos vystymo ir bendruomenės reikalų prorektorė prof. dr. Vilmantė Pakalniškienė, LR Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus ir VU Šiaulių akademijos direktorė prof. dr. Renata Bilbokaitė.
 
VU ŠA inform.
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos