Sidebar

VU Šiaulių akademijos direktorė Renata Bilbokaitė pristato unikalią dovaną šalies pedagogams – 37 metodines knygas tvarumo tema. Mokytojo ir vaiko arba mokinio knygų komplektai visiems pedagogams, tėvams, studentams yra nemokami.  
 
Tikimasi, kad nauja metodinė medžiaga padės paskatinti daugiau kalbėti ir mokyti apie tvarumą tiek ikimokyklinio, tiek mokyklinio amžiaus vaikus.
 
„Nei ikimokyklinėse įstaigose, nei pradinėse, pagrindinėse mokyklose, nei gimnazijose tokio dalyko kaip „sustainability“ (liet. – tvarumas) – nėra. Šios metodinės priemonės yra galimybė įtraukti svarbias temas ir integruoti jas pagal programas į disciplinų turinį ar įvairias neformalias veiklas. Yra įprasta, kad tvarumą (darnų vystymąsi) visuomenėje daugiausiai siejame su ekologinėmis problemomis ir klimato kaita planetoje. Tačiau tvarumas savyje talpina kur kas platesnę reikšmę, nei vien tik ekologinės problemos ir sprendimų būdų paieškos“, – pasakoja prof. dr. Renata Bilbokaitė.
 
Svarbiausia naujiena yra tai, kad visos metodinės priemonės yra nemokamos. Metodinių priemonių komplektai yra parengti orientuojantis į skirtingas amžiaus grupes – vaiko knygos skirtos darbui su ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikais, o mokinio knygų komplektai skirti darbui su pradinukais ir gali būti taikomi pagrindinės mokyklos pamokose ar būreliuose. Autoriai laikosi sutartos pozicijos – visos temos ir išpildymai yra rekomendacinio pobūdžio, todėl galima laisvai transformuoti pagal situaciją, aplinkybes, poreikius ir galimybes. Metodinių knygų autoriai neabejoja, kad mokytojai, studentai ir vaikų tėvai yra kūrybiški ir atsirinks bei pritaikys medžiagą unikaliai.
 
Nors temos metodinėse knygose kartojasi, tačiau jos nagrinėjamos skirtingais rakursais. Iš viso 17 tvarumo tikslų yra išskirstyta į 376 temas, kurios nesikartoja turiniu. Iš viso pedagogams pristatoma 37 knygos, kurias sudaro 15 komplektų (mokytojui ir mokiniui / mokytojui ir vaikui), 3 pavienės ir vienas komplektas (mokytojui bei trijų skirtingų amžiaus grupių vaikams / mokiniams).
 
Nemokamas knygas galima parsisiųsti VU elektroniniame knygyne:

 

UGDYMASIS TVARUMUI

Ikimokykliniam ir priešmokykliniam ugdymui (vaiko ir mokytojo knygos):
 
Pradiniam ir pagrindiniam ugdymui (mokinio ir mokytojo knygos):

TVARIOJI MATEMATIKA

Matematinį turinį vienijančios fundamentalios idėjos.
Ikimokykliniam, pradiniam ir pagrindiniam ugdymui (užduotynai ir mokytojo knyga):

 
kuriame lietuvos ateiti3
Metodinių priemonių komplekto parengimą iš dalies finansavo Europos socialinis fondas vykdant projektą„Aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimas ir studijų  kokybės gerinimas Šiaulių universitetą prijungiant prieVilniaus universiteto“ Nr. 09.3.1-ESFA-V-738-03-0001.
     MicrosoftTeams image 15
Optimization of the network of higher education  institutions and improvement of the quality of studies  by merging Šiauliai University and Vilnius University’  No. 09.3.1-ESFA-V-738-03-0001. The project isfunded by the European Social Fund.
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos