Sidebar

2024 metų vasario–kovo mėnesiais Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos lituanistės docentės dr. Jolanta Vaskelienė ir dr. Rūta Kazlauskaitė suorganizavo (kartu su partneriais) įvairių renginių, skirtų Lietuvių kalbos dienoms paminėti.

Vasario 22 dieną įvyko metodinė-dalykinė konferencija „Lituanistika mokykloje“. Konferencijoje dviejose sekcijose (Lietuvių kalbos ir literatūros turinio klausimai; Šiuolaikinio ugdymo procesas: situacija ir galimybės) perskaityta 20 pranešimų. Dalyvavo pranešėjai iš visos Lietuvos: Vilniaus, Šiaulių miesto ir rajono, Panevėžio, Alytaus, Radviliškio, Šilutės, Molėtų ir Tytuvėnų. Be pranešėjų, konferencijoje dalyvavo apie 60 klausytojų. Per konferenciją skirta dėmesio kai kuriems lietuvių kalbos ir literatūros programos mokykloje punktams, skaitymo ir teksto suvokimo, aiškinimo, interpretavimo klausimams, kalbos vartotojų nuostatoms dėl gimtosios ir negimtosios lietuvių kalbos, dvikalbystės keliamoms bėdoms, šiomis dienomis vartojamos kalbos būklei. Taip pat aptarti šiuolaikinės pamokos ypatumai: mokomojo turinio planavimas, diferencijavimas, mokomųjų dalykų integravimas, mokymas atliekant projektus, taip pat virtualiųjų mokymo priemonių taikymo galimybės. Konferenciją organizavo ir pranešimus skaitė VU Šiaulių akademijos docentės dr. Rūta Kazlauskaitė (org. komiteto pirmininkė) ir dr. Jolanta Vaskelienė (org. komiteto pirmininkės pavaduotoja).

 2024 02 22 1 konferjpg

Kovo 6 dieną Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje įvyko hibridinis renginys „Lietuvių rašytojų kalba: mitai ir tikrovė“. Renginyje, kurį moderavo doc. dr. Jolanta Vaskelienė, pranešimus perskaitė Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė dr. Violeta Meiliūnaitė, Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkė Birutė Jonuškaitė-Augustinienė ir VU Šiaulių akademijos docentė dr. Jolantos Vaskelienė. Renginį Albino Žukausko poezijos skaitymais baigė Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorius Juozas Bindokas.

 

Kovo 14 dieną Šiauliuose buvo surengta pirmoji virtuali šiaulietiško – aukštaitiško – kalbinio ir etnokultūrinio identiteto viktorina „Saulės miestas ir jo kalbinės ypatybės“, lyg ir 2023 m. VU Šiaulių akademijos lituanistų surengtos virtualios viktorinos „Šiaulių kraštas kalboje ir kultūroje“ tęsinys, tik daugiau orientuotas į aukštaitiškąsias Šiaulių miesto kalbines ypatybes. Viktoriną organizavo Lietuvių kalbos draugija, VU Šiaulių akademija, Šiaulių miesto savivaldybė ir Šiaulių turizmo informacijos centras, talkino Kalbos ir kultūros institutas „Lingua Lituanica“. Viktorinos tikslas – skatinti Šiaulių gyventojus domėtis savo kalbinės ir etnokultūrinės tapatybės klausimais, išmanyti ne tik savo miesto istoriją, kultūrinius įvykius, bet ir būti susipažinusiems su realia kalbine situacija. Viktoriną sudarė 20 klausimų, iš kurių maždaug pusė buvo siejama su šiauliečių kalbos ypatybėmis, o kita pusė buvo skirta įvairiems su Šiauliais susijusiems kultūriniams reiškiniams. Viktorinoje dalyvavo net 289 dalyviai. Baigiamojo renginio kovo 26 d. metu įdomų, moksliniais faktais pagrįstą pranešimą „Kuria tarme kalba šiauliečiai?“ padarė žymiausia šio krašto tyrinėtoja VU Šiaulių akademijos docentė dr. Rūta Kazlauskaitė. Baigiamajame renginyje aptarti viktorinos rezultatai, apdovanoti viktorinos nugalėtojai ir dalyviai.

 

Lietuvių kalbos dienoms paminėti buvo skirta ne viena vieša paskaita. Vasario 29 dieną Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje Šiaulių trečiojo amžiaus universiteto klausytojams, miesto gyventojams ir svečiams doc. dr. Jolanta Vaskelienė perskaitė paskaitą apie lietuvių kalbos atmainas, funkcinius stilius. Kovo 21 dieną Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje viešėjo gausus Šiaulių Sporto gimnazijos III, III ir IV gimn. klasių mokinių būrys. Regionų plėtros instituto docentės dr. Rūta Kazlauskaitė ir dr. Jolanta Vaskelienė 4-se paskaitose kalbėjo mokiniams aktualiomis temomis: buvo pristatyti rašinių rašymo principai, lietuvių kalbos funkciniai stiliai, kalbėta apie stiliaus figūras, J. Tumą-Vaižgantą ir jo kūrinius, supažindinta su lietuvių kalbos elektroniniais ištekliais. Kovo 28 dieną Lietuvos audiosensorinės bibliotekos Šiaulių filialo lankytojams doc. dr. Jolanta Vaskelienė perskaitė paskaitą apie lietuvių rašytojų naujadarus ir jų vaidmenį tekste.

2024 03 26 viktorinos apdovanojimas nuotr. R. Kvašytės

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos